tulevat Tapahtumat 2024

 

JAPANILAISEN KULTTUURIN JA TAITEEN TEEMAPÄIVÄ 4.5.

Tule aistimaan japanilaista tunnelmaa Suomen lasimuseoon lauantaina 4.5.2024.

Kuva: Ella Tommila / Suomen lasimuseo

Suomen lasimuseolla järjestetään teemapäivä, jossa keskitytään japanilaiseen kulttuuriin ja taiteiseen Kaj Franck – Muotoilijan utopia -näyttelyn innoittamana. Muotoilija Kaj Franck ihaili japanilaista taideteollisuutta, ja useat Franckin teokset voi nähdä japanilaisen estetiikan kontekstissa. Japonismi näkyy vahvasti Suomen lasimuseon näyttelyn esineissä sekä näyttelyarkkitehtuurissa.

Teemapäivän ohjelma 4.5.:

  • 11–12 Esitelmä japanilaisesta esine- ja pukeutumiskulttuurista

  • 12–13 Pukeutumisnäytös

  • 14–14.30 Näytösluonteinen teeseremonia

  • 14.30–15.30 Origamipaja 1, ilmoittautuminen max. 8/hlöä

  • 15.30–16 Näytösluonteinen teeseremonia

  • 15.45–16.45 Origamipaja 2, ilmoittautuminen max. 8/hlöä

Päivän avaa klo 11 esitelmä japanilaisesta esine- ja pukeutumiskulttuurista toisen maailman sodan jälkeen. Luennoitsija toimii Annamari Konttinen, joka työskentelee Turun yliopistossa opettajana Itä-Aasian tutkimus- ja koulutuskeskuksessa sekä pyörittää Tabi-matkoja, Tabikauppaa ja japanilaisen kulttuurin kulttuurikeskusta Turussa. Esitelmän jälkeen klo 12 voi seurata pukeutumisnäytöstä, jossa perinteiseen japanilaiseen pukeutumiseen keskeisesti kuuluvat kimonot pääsevät esille.

Chadô, “teen tie”, on japanilainen taiteenmuoto, joka on meditatiivinen kohtaaminen osallistujien välillä. Lasimuseolla järjestetään kaksi puolen tunnin näytösluonteista teeseremoniaa klo 14 ja klo 15.30, joissa pääsee seuraamaan tätä ainutlaatuista taiteenmuotoa Urasenke-teekoulukunnan valtuuttaman teemestari Markku Peltolan johdolla. Hän on harjoittanut Tee Tietä vuodesta 2003. Valitsemme molemmissa näytöksissä yleisön joukosta kaksi osallistujaa, jotka pääsevät osaksi seremoniaa.

Esitelmää, pukeutumisnäytöstä tai teeseremoniaa varten ei tarvitse ilmoittautua ennakolta. Suuressa salissa, jossa ohjelma pidetään, on reilusti tilaa, mutta istumapaikkoja on rajoitetusti.

Päivänä aikana järjestetään myös kaksi origamipajaa klo 14.30 ja 15.45. Molempiin työpajoihin mahtuu 8 henkilöä. Työpajaan tulee ilmoittautua. Ilmoittautua voi sähköpostitse glass.museum(a)riihimaki.fi. Mainitse ilmoittautumisen yhteydessä kumpaan pajaan haluat osallistua. Jos paikkoja on jäljellä, niin tapahtumapäivänä ilmoittautua voi vielä museon lipunmyyntiin. Työpajoja suositellaan kouluikäisille ja sitä vanhemmille, alle 12-vuotiaille mielellään tutun aikuisen seurassa.

Teemapäivänä lasimuseoon on voimassa normaalit sisäänpääsymaksut. Museon yhteydessä toimiva Ravintola Klaas on avoinna kahvilana klo 11–17.

Tervetuloa nauttimaan taiteesta ja kohtaamisesta!


YleisöopastuS Kaj Franck - Muotoilijan utopia -näyttelyyn 5.5.

Kuva: Ella Tommila/Suomen lasimuseo

Tutustu yleisöopastuksella Kaj Franck - Muotoilijan utopia -näyttelyyn. Yleisöopastuksella tutustutaan yleistajuisesti näyttelyn esineisiin ja taustoihin.

Muotoilijan utopia -näyttelyn yleisöopastus:

sunnuntaina 5.5. klo 12.00

Opastuksen kesto noin 30 minuuttia ja se sisältyy pääsylipun hintaan. Opastus alkaa Kaj Franck -näyttelystä, museon 2. kerroksen suuresta salista. Ei ennakkoilmoittautumisia. Huom. Yleisöopastuksia ei ole tarkoitettu ryhmille. Ryhmien opastustiedustelut: puh. 050 500 1956, sähköposti: glass.museum(a)riihimaki.fi.


Museoiden yö 17.5.2024 klo 17–21

Museoiden yö tekee paluun muutaman vuoden tauon jälkeen. Suomen lasimuseo, Suomen Metsästysmuseo, Museokeskus Riemu (Riihimäen taidemuseo ja Riihimäen kaupunginmuseo) ja Työväentalomuseo järjestävät yhteisen Museoiden yön perjantaina 17.5. klo 17–21. Kaikkiin museokohteisiin on tapahtuman aikana vapaa pääsy.

Suomen lasimuseolla ohjelmassa on opastuksia, rastirata lapsille sekä mahdollisuus tutustua ennakolta lasitaiteilija Laura Laineen näyttelyyn Nature Morte. Kiertämällä illan aikana kaikissa museoissa ja keräämällä leimoja voi osallistua arvontaan, jossa on mahdollista voittaa hienoja tuotepalkintoja.

Klo 17.30–18.00 Museolla järjestetään kuraattorikierros näyttelyyn Saara Hopea - Valinta kauneus. Opastuksella näyttelyn kuraattori, amanuenssi Elina Karila esittelee näyttelyä ja kertoo tarkemmin sen taustoista. Kierrokselle mahtuu mukaan max. 30 henkilöä, ilmoittautuminen samana päivänä museon lipunmyyntiin (ei ryhmille). Saara Hopean näyttely on avoinna sunnuntaihin 19.5. asti, joten kierros on loistava tilaisuus tutustua näyttelyyn ennen sen päättymistä.

Klo 18.30–19.00 Museon perusnäyttelyyn tutustutaan oppaan johdolla. Kierrokselle mahtuu mukaan max. 30 henkilöä, ilmoittautuminen samana päivänä museon lipunmyyntiin (ei ryhmille). Suomen lasimuseon perusnäyttely esittelee lasin valmistuksen historiaa, työvälineitä ja erilaisia arjen käyttölaseja sekä taidelasia. Kierroksella tutustaan valikoihin kohteisiin perusnäyttelyssä.

Näyttely Laura Laine - Nature Morte avaa Suomen lasimuseon kesänäyttelyt. Museoiden yönä voi ennakolta tutustua Laineen uuteen näyttelyyn koko illan ajan klo 17–21. Hänen taiteensa havainnollistaa nuorta, trendikästä kansainvälisen lasitaiteen tyylisuuntaa ja hän on saavuttanut mainetta sekä kansainvälisesti että kansallisesti.

Suomen lasimuseon ja Suomen Metsästysmuseon välisellä piha-alueella on yhteinen leikkimielinen rastirata lapsille. Radan voi aloittaa joko lasimuseon tai metsästysmuseon pääoven läheisyydestä.

Lasimuseon yhteydessä toimiva Ravintola Klaas palvelee kahvilana illan ajan klo 20 saakka.

Museoiden yönä kannattaa vierailla kaikissa mukana olevissa museoissa: Suomen lasimuseossa (Tehtaankatu 23), Suomen Metsästysmuseossa (Tehtaankatu 23), Museokeskus Riemussa (Temppelikatu 8) ja Työväentalomuseossa (Hj. Elomaankatu). Jokaisessa museossa on jaossa museopasseja, joihin saa oman leimansa jokaisesta vierailukohteesta. Kun leimat on kerätty, passilla voi osallistua arvontaan ja kaikkien osallistuvien kesken arvontaan hienoja tuotepalkintoja jokaiselta museolta.

Musoiden yö on tilaisuus sukeltaa syvemmälle Riihimäen rikkaaseen kulttuuriperintöön ja nauttia taiteesta monipuolisesti eri museoiden kautta. Tule mukaan kokemaan ainutlaatuinen ilta täynnä historiaa, taidetta ja elämyksiä!


Kansainvälisenä museopäivänä 18.5. Laura Laineen taiteilijatapaaminen klo 12

Kuva: Ella Tommila / Suomen lasimuseo

Kansainvälistä museopäivää vietetään lauantaina 18.5.2024. Suomen lasimuseoon on vapaa pääsy koko päivän ajan klo 10–17.

Samana päivänä museon suuressa salissa avautuu Laura Laine – Nature Morte -näyttely. Lasitaiteilija Laura Laineen taide havainnollistaa nuorta ja trendikästä kansainvälisen lasitaiteen tyylisuuntaa. Hän on saavuttanut mainetta sekä kansainvälisesti että kansallisesti. Laine tunnetaan myös muotikuvittajana, joka on työskennellyt muun muassa lukuisille tunnetuille muodin julkaisuille ja kosmetiikkamerkeille. Lasimuseon kesänäyttely tarjoaa monipuolisen katsauksen Laineen urasta erilaisin medioin. Näyttelyn uusien lasiveistosten ja maalausten teemana on vanitas-aihe maalaustaiteessa sekä hollantilaisen ja flaamilaisen 1500- ja 1600-lukujen asetelmamaalauksen kultakausi.

Laura Laine on tavattavissa lasimuseolla Kansainvälisenä museopäivänä klo 12. Taiteilijatapaamisessa Laine kertoo tarkemmin avautuneesta näyttelystään ja työstään lasitaiteilijana. Taiteilijatapaamisen kesto on noin 30 min. Ei ennakkoilmoittautumista.

Tervetuloa!


Yleisöopastus Saara Hopea - Valintana kauneus -näyttelyyn

Saara Hopea Juomalasit 1718, Kaadin 1618
Kuva: Ella Tommila/Suomen lasimuseo

Tervetuloa tutustumaan Saara Hopea - Valintana kauneus -näyttelyyn yleisöopastuksella.

Yleisöopastus järjestetään sunnuntaina 19.5. klo 12.00. Yleisöopastuksella tutustutaan yleistajuisesti näyttelyn esineisiin ja taustoihin.

Kierrokselle mahtuu mukaan 30 osallistujaa. Ilmoittautuminen Hopean kierrokselle tapahtuu museon lipunmyyntipisteessä saman päivän aikana. Opastus sisältyy sisäänpääsymaksuun.

Huom. Yleisöopastuksia ei ole tarkoitettu ryhmille. Ryhmien opastustiedustelut: puh. 050 500 1956, sähköposti: glass.museum(a)riihimaki.fi.


Riihimäen kesäkonsertit 4.–9.6.2024

Riihimäen Kesäkonsertit soivat jälleen Suomen lasimuseolla kesäkuun alussa. Tämän vuoden teema on Tonava. Konsertit esittelevät hienon kattauksen Tonavan varren musiikillista antia kansansävelmistä konserttimusiikkiin nykymusiikkia unohtamatta. Konserttikokonaisuuden on koonnut Riihimäen Kesäkonserttien uusi taiteellinen johtaja Tuomas Turriago.

Kesäkonsertien pääkonsertit järjestetään 4.–9.6.2024 Suomen lasimuseon ainutlaatuisessa ja akustisesti loistavassa suuressa näyttelysalissa. Ominaisilmeensä konserttisarja saa lasitaiteen ja korkeatasoisen kamarimusiikin yhdistämisestä.

Lue lisää Riihimäen kesäkonserttien sivulta: https://www.riihimaenkesakonsertit.fi/


Huom! Kesäkonsertit aiheuttavat muutoksia Laura Laineen näyttelyyn Nature Morte museon suuressa salissa 4.–9.6., museo sulkeutuu muulta yleisöltä perjantaina 7.6. jo klo 15 ja sunnuntaina 9.6. klo 16.


Suomen Lasimuseon ystävien kesän lasipäivä 15.6.2024 klo 10–15

Kuva: Saana Palamaa / Suomen lasimuseo

Odotettu kesän lasipäivä tulee jälleen lauantaina 15.6.2024 klo 10–15! Lasipäivä on Suomen lasimuseon ystävät ry:n järjestämä lasin myyntitapahtuma Suomen lasimuseon piha-alueella. Myytävänä on käyttölasia, taidelasia ja keräilylasia lukuisilta keräilijöiltä sekä lasitaiteilijoilta. Perinteiseen tapahtumaan saapuu vuosittain noin 100 myyjää ja vilkkaasti kävijöitä.

Tapahtumaan piha-alueella on vapaa pääsy. Museoon normaalit sisäänpääsymaksut.

Tapahtumaan kannattaa varata käteistä mukaan, sillä suuri osa myyjistä ovat yksityisiä keräilijöitä, joten maksupääte löytyy vain harvalta. Lisäksi moni hyväksyy maksuja mobiilimaksuna (esim. MobilePay/Siirto).

Lue lisätietoja tapahtumasta Suomen lasimuseon ystävien verkkosivulla ja Facebookista.


Muutokset mahdollisia