Oppimisen palvelut

Kuva: Patrik Rastenberger

Kuva: Patrik Rastenberger

Ihmettele, oivalla ja opi Suomen lasimuseossa!

Suomen lasimuseon näyttelyt ja oppimisen palvelut johdattavat kävijät nykypäivästä jopa viiden tuhannen vuoden päähän lasin ja ihmisen menneisyyteen. Lasimuseossa voitte selvittää lasin keksimiseen johtaneita tekijöitä Egyptin ja Mesopotamian korkeakulttuurien ajalta, tutkia lasin reittiä kohti Suomea ja Suomessa sekä tarkastella erilaisia lasinvalmistusmenetelmiä ja niiden tuotoksia. 

Lisätietoja varhaiskasvatukselta toiselle asteelle suunnatuista oppimisen palveluista löydät tältä sivulta. Tekemistä, pohdittavaa ja inspiraatiota lasiin liittyen löydät virtuaaliesittelyistä ja oppimateriaaleista. Ajankohtaisen näyttelytarjonnastamme saat tietoa näyttelyistä.


Lasin kulttuuriperintö- ja muotoilukasvatus 

Suomen lasimuseo kehittää ja toteuttaa kulttuuriperintö- ja muotoilukasvatusta lasin menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden viitekehyksessä. Museo-opetuksemme ja oppimisen palveluidemme lähtökohtana on ajatus elinikäisestä, tavoitteellisesta ja kokonaisvaltaisesta oppimisesta. Lasimuseo tarjoaa asiantuntijuuttaan opetusalalla hyödynnettäväksi sekä museossa toiminnallisilla oppimiskierroksilla että museon ulkopuolella oppimateriaalien kautta. Tarjoamamme etävaihtoehdot edistävät museo-opetuksemme valtakunnallista saavutettavuutta ja tasa-arvoa sijainnista riippumatta. Tavoitteenamme on luoda monialaisia, toiminnallisia ja osallistavia oppimiskokonaisuuksia lasialan menneisyyden ja sen kestävän tulevaisuuden akselilla valtakunnallisten opetussuunnitelmien hengessä. ​ 

Suomalaisen lasin menneisyys ja lasialan vaikutukset Riihimäellä ja Kanta-Hämeessä sekä laajemmin Suomessa ja maailmalla ovat osa yhteistä kulttuuriperintöämme. Lasin aineeton ja aineellinen kulttuuriperintö on kokonaisvaltaisesti ymmärrettynä rikas ja monipuolinen teema tarkastella maailmaa, ilmiöitä ja muutosta. Kulttuuriperintökasvatuksella edistämme oppijan kulttuurista tietämystä, osaamista, ymmärrystä ja osallisuutta näistä asioista. Lasin kulttuuriperintökasvatus mahdollistaa lasiin liittyvän aineettoman ja aineellisen kulttuuriperinnön sekä siihen liittyvien tietotaitojen välittämisen tuleville sukupolville. 

Muotoilu on kiinteä osa lasiesineen valmistusprosessia – se on taito, jolla tähdätään mahdollisimman tarkoituksenmukaisen tuotteen tai palvelun suunnittelemiseen. Muotoilukasvatuksella vahvistamme oppijan ymmärrystä lasiesineiden ja niiden muotoilun vaikutuksista ympäristöön sekä tuemme oppijoiden valmiuksia ideoida, tutkia, ratkaista ja kehittää tulevaisuuden kestäviä lasikeksintöjä. Näin arvokas ja monipuolinen kulttuuriperintö ei jää vain menneisyyteen, vaan se voi jatkaa elämistään myöskin tulevaisuuden suomalaisena lasina. 


Opintoretkelle Suomen lasimuseoon

Suunnitteletpa vierailua varhaiskasvatuksen, peruskoulun tai toisen asteen ryhmälle, löydät täältä ohjeita, tietoa ja vinkkejä opintoretkeä ja sen järjestämistä varten. 

Opintoretki Suomen lasimuseossa on integroitavissa mielekkäästi erityisesti kuvaamataidon, käsityön, historian, yhteiskuntaopin, matematiikan ja luonnontieteiden opetuksen kanssa sekä monialaiseksi oppimiskokonaisuudeksi. Lasimuseon oppimateriaalit ja oppimiskierrokset on suunniteltu OPS:in oppiainekohtaiset sekä laaja-alaiset tavoitteet ja sisällöt huomioiden. Suosittelemme kaikille opintoretkiryhmille Suomen lasimuseon järjestämää ohjattua oppimiskierrosta. Oppimiskierroksen aikana valittua lasiin liittyvää teemaa käsitellään toiminnallisesti kohderyhmän ikätaso huomioiden. Elämälle tärkeiden tietotaitojen harjoitteleminen on läsnä museovierailulla valittujen sisältöjen ja menetelmien kautta.

Paras opintoretki syntyy tehden, oppien ja innostuen!


1. Tutustu Suomen lasimuseoon ja palveluihimme suunnitellessasi opintoretkeä 

Järjestäessäsi opintoretkeä Suomen lasimuseoon, olet tervetullut tutustumaan ajankohtaiseen näyttelytarjontaamme etukäteen maksutta. Kerro vain asiakaspalveluun nimesi ja koulusi.  

Hyödynnä myös lasimuseon oppimateriaaleja.

2. Sovi omatoimisesta opintoretkestä viimeistään kaksi viikkoa etukäteen

Sovi tulostanne ja kerro mahdollisista erityistarpeistanne (esim. museon aukaiseminen maanantaina tai jo kello 9 alkaen tai tila eväiden syömistä tai tehtävien tekemistä varten) museon asiakaspalveluun hyvissä ajoin, vähintään 14 vuorokautta etukäteen, hätätapauksessa tiedustele lyhyemmälläkin varoitusajalla. Etukäteisilmoituksen yhteydessä voit varata ryhmällesi maksuttoman 15 minuutin johdannon Suomen lasimuseosta.

Asiakaspalvelu, glass.museum@riihimaki.fi, +358 50 500 1956

Muista myös tarvittaessa perua vierailunne viimeistään 2 vuorokautta ennen sovittua ajankohtaa. 


4. Varaa riittävästä aikaa sekä vierailua että tulo- ja menomatkoja varten  

Tiedustele halutessasi etukäteen lasimuseon luentosalin varausmahdollisuudesta esimerkiksi ryhmäsi eväiden syömistä tai tehtävien tekemistä varten.

Riihimäen rautatieasemalla pääsee kätevästi sekä Helsingin että Tampereen suunnasta joillakin kaukojunilla ja R-lähijunalla. Rautatieasemalta matka kohti museota jatkuu esimerkiksi kävellen Rautatienpuiston ja Riihimäen lasin vanhan hyttikorttelin läpi (2,8 km) tai bussilinjalla 3.

Aikataulut ja lippujen hinnat löydät täältä: Riihimäkeläiset kouluryhmät voivat käyttää busseja maksutta koulu- ja varhaiskasvatusryhmälipulla.

Koko Suomen lähi- ja kaukoliikenne – bussit ja junat löydät Perille.fi -palvelusta.

3. Tiedustele ohjatun oppimiskierroksen mahdollisuuksista viimeistään kaksi viikkoa etukäteen  

Suomen lasimuseo tarjoaa valmiita sekä toiveesta räätälöityjä oppimisen kierroksia perusnäyttelyn, ajankohtaisten vaihtuvien näyttelyiden sekä lasimuseon kulttuurihistoriallisen ympäristön viitekehyksessä.

Ohjattua toimintaa voidaan tällä hetkellä koronatilanteesta johtuen järjestää yksittäiselle kouluryhmälle. Yksittäinen kouluryhmä, joka opiskelee koulussakin keskenään, voi vierailla terveenä myös itsenäisesti suositusten mukaisia turvavälejä ja hygieniaa noudattaen. Tervetuloa!


Suomen lasimuseoon etäyhteydellä paikasta ja ajasta riippumatta 

Perinteisen museovierailun lisäksi voit vierailla ryhmäsi kanssa Suomen lasimuseossa digitaalisesti ja ottaa näin museon näyttelytilat osaksi kouluopetusta. Voitte vierailla lasimuseon perusnäyttelyssä ja valituissa vaihtuvissa näyttelyissä virtuaaliesittelyissä tietokoneen ja mobiililaitteen sekä VR-lasien kanssa. Tekemistä, pohdittavaa ja inspiraatiota lasiin liittyen löydät oppimateriaaleista.